úterý 12. března 2024

Bronzové nádoby z období dynastie Shang (商)

 

Doba bronzová v Číně začala zhruba na konci 17. století př. n. l. a trvala asi 1 500 let rozprostřena v několika dynastiích (úseky dějin Číny nazýváme většinou podle jmen tehdejší vládnoucí dynastie). Nás dnes bude zajímat jen dynastie Shang a konkrétně bronzové ritální nádoby, které se tehdy začaly objevovat.
 
Bronz se kromě zbraní odléval hlavně do rituálních předmětů. V těch se pak přinášely oběti předkům za účelem získání jejich požehnání. Z uspořádání a množství bronzů vystavených při ceremoniálech šlo rozlišit společenské postavení žehnané osoby. Bronzy byly zdaleka nejdůležitějšími rituálními předměty. Demostrovaly sílu, bohatsví a privilegovanost vládnoucí vrstvy. Ta jako jediná s jejich pomocí směla zprostředkovávat spojení s bohy. Bronzové nádoby byly často pohřbeny ve velkých množstvých spolu se zesnulými a díky tomu se nám dochovaly v hojném množství. (poznámka: za dynstaie Shang se běžně při pohřbech a obřadech praktikovaly lidské oběti).
 
 
Courtesy of © National Palace Museum, Taipei
 
 
Courtesy of © National Palace Museum, Taipei

 
Nádoby byly odlévány pomocí keramických forem postavených kolem hliněného modelu. Do forem se vymodelovaly vzory a ponechalo se mezi nimi takové místo, aby do něj bylo možné nalít rozžhavený kov. Každý kus byl jedinečný, protože keramické formy se musely před vyjmutím bronzu rozbít.

Co dělá tyto předměty tak úchvatnými, jsou precizní a složité vzory, které pokrývají jejich povrch. Na nádobách nacházíme často zredukované zvířecí motivy, které různě přecházejí do abstraktních tvarů a také jeden do druhého. Často se opakuje hlava zlé mýtické bytosti Taotie (饕餮). Zvířata a monstra z nádob také také různě vystupují nebo suplují roli držadel. V mnoha nádobách nalézáme rozluštitelné nápisy, které zaznamenávaly příležitosti, pro které byly vyrobeny. 
 
 
Courtesy of © National Palace Museum, Taipei

 
A nakonec jen připomenu, že ačkoliv na nás dnes díky tmavé patině působí bronzy velmi tajemně a svůdně, tak v době jejich používání takové nebyly. Místo toho si je musíme představit zlaté a nablýskané. Tmavou barvu dostane bronz až svou specifickou oxidací.
 

Courtesy of © National Palace Museum, Taipei

Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jean-Léon Gérôme a Paestum

  Jean-Léon Gérôme (1824-1904) byl francouzský malíř a sochař, jehož malířské dílo tvoří převážně historické scény a portréty. V roce 1843 s...