pátek 22. března 2024

Zhang Daqien a "Splash ink"



Zhang Daqien
(張大千) (1899-1983), jeden z nejdůležitějčích a nejznámějších umlěců 20. století narozených v Číně, vyvinul svou techniku zvanou "Splash ink" (český překlad nezní vůbec hezky) v 50. letech minulého století. Západní kunsthistorici rádi tvrdí, že se tak stalo kvůli jeho návštěvám Spojených států, kde byl konfrontován s obrazy abstraktních expresionistů. Zhang Daqien ale trval na tom, že k tomu byl donucen svým zdravotním stavem. V té době totiž čelil vážným problémům se zrakem a nedokázal se tak věnovat jakékoliv přesnější práci. Do 50. let byl proslulý svou schopností malovat v různých stylech starých mistrů a to do té míry, že dodnes odborníci jen s problémy rozlišují jeho kompozice od těch skutečně starých.
 
 
 
Technika Splash ink spočívala v tom, že na mokrý rýžový papír vyléval a cákal různé minerální pigmenty a kontrolovanou náhodou tak docílil téměř abstraktního efektu. Do čisté abstrakce se však nikdy nedostal. Rozpité skvrny symbolizovaly nějakou opravdovou věc. Vždy alespoň naznačil několika tahy skutečné objekty a jeho obrazy tak nikdy neztratily čitelnost.
 
 

 
Ačkoliv se nám dnes jeho přístup nemusí jevit jakkoliv originální, tak ve své době šlo v kontextu tradiční čínské malby o velký a odvážný krok.
Celý život Zhang Daqiena je nesmírně zajímavý a vydal by na mnoho stran textu.

Doporučuji proto shlédnout alespoň tento dokument
 


 
zdroje:
Sothebys
National Museum of history Taiwan
 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Jean-Léon Gérôme a Paestum

  Jean-Léon Gérôme (1824-1904) byl francouzský malíř a sochař, jehož malířské dílo tvoří převážně historické scény a portréty. V roce 1843 s...