úterý 11. června 2024

Jean-Léon Gérôme a Paestum

 

Jean-Léon Gérôme (1824-1904) byl francouzský malíř a sochař, jehož malířské dílo tvoří převážně historické scény a portréty. V roce 1843 se vydal se svým učitelem na cestu do Itálie, která ho zavedla až do Neapole a Pompejí. Navštívil také Paestum, ruiny starověkého města, které dnes nalezneme asi hodinu cesty jižne od Neapole.
 


Paestum bylo tehdy pro cestovatele relativně čerstvě objevené. Ruiny tří antických dorských chrámů, dodnes považované za jedny z nejzachovalejších na světě, stály zapomenuté v bažinaté krajině plné pasoucích se bůvolů (z této oblasti pochází slavná mozarella z bůvolího mléka). 
 
 

 
Gerome zhotovil v krajině plné much a komárů několik skic, které následovaly další v jeho pařížském ateliéru. Vždy na nich zachycoval motiv tzv. Neptunova chrámu s bůvoly pasoucími se v bažině před ním. V jedné scéně tak popsal nejdůležitějš prvky, které tvořily ráz tehdejší krajiny v okolí chrámů.
Výsledný olej o velikosti 65x81cm se v roce 2020 objevil v aukci, kde se prodal za 170000 EUR. Dnes se nachází v soukromé sbírce.
 
Zajímavostí je, že se umělci, navzdory jinak precizní kresbě, nepodařilo správně zachytit charakteristický tvar dorských sloupů a chrám jak na skicách, tak na obraze působí strnulejším dojmem, než ve skutečnosti je. 
 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Jean-Léon Gérôme a Paestum

  Jean-Léon Gérôme (1824-1904) byl francouzský malíř a sochař, jehož malířské dílo tvoří převážně historické scény a portréty. V roce 1843 s...