pondělí 12. února 2024

Artemidin chrám na Korfu a západní průčelí

 Artemidin chrám na Korfu a západní průčelí

 
Artemidin chrám na ostrově Korfu datujeme do roku kolem 580 př. n. l.. Považujeme ho za první archaický chrám postavený celý z kamene (kromě dřevěného krovu) a zároveň za největší ve své době. Předtím stavěli staří Řekové spíše menší svatyně ze dřeva a hlíny. Stavitelé Artemidina chrámu kromě použití nového materiálu citlivě sladili jednotlivé prvky a položili tak základ pro vznik dórského slohu.
 
 

 
Dnes se nám ze samotného chrámu bohužel dochovaly jen základy. Co ale můžeme obdivovat v poměrně dobrém stavu je slavná socha medúzy ze západního průčelí. Naživo jí uvidíte v archeologickém muzeu na Korfu, což vřele doporučuji. Celé průčelí je vystavené v odděleném prostoru a jistě zaujme každého návštěvníka.
 
 

 

Medúza, nejdominantnější a nejdetailnější ze všech postav na sousoší, byla vytesána do odvážných tvarů s jasnými náznaky oblečení a obličejových atributů, včetně děsivého šklebu. Stylisticky se příliš neliší od jiných ztvárnění medúz z archaického období, výjimečná je ale obrovitostí (je skoro tři metry vysoká). V muzeu jakoby si vynucovala pozornost svou hrozivou přítomností.
Dva hadi jí trčí z hlavy, zatímco další se Medúze obtáčejí kolem pasu. Za jejím pravým ramenem nalezneme náznaky křídla, což opět odpovídá jiným zobrazením z té doby. Její nohy a ruce jsou pokrčené a formují jakousi svastiku. To naznačuje, že běží.
Další postavy se s zvětšující se vzdáleností od středu postupně zmenšují. Tu hned napravo od Medúzy identifikujeme jako Chrýsáóra, nalevo pak najdeme zbytky okřídleného koně Pegasa. Oba byli jejími dětmi a ačkoliv se narodili až po její smrti (vyskočili z díry po useknuté hlavě), jsou zde vyobrazení spolu s ní. Značnou část průčelí také vyplňují dve symetrické lvice, které spolu s Medúzou měly za úkol zastrašit jakékoliv zlo, které by chtělo chrám pošpinit. O zbylých postavách v rozích se domníváme, že zobrazují olympské bohy bojující s Titány. Jednu z nich považujeme za Dia, který drží blesk a je připravený zasáhnout svého nepřítele.
 
 



Celé sousoší bylo zcela jistě polychromované, na některých místech zlacené a vykládané polodrahokamy. Nic z toho se nám ale stejně jako u většiny dalších antických soch nedochovalo.

O Artemiďině chrámu dnes píšu, protože jsem kdysi po návštěvě Korfu vytvořil jeho hypotetickou rekonstrukci. Ilustraci přikládám.
 
 

 
 
 
 
Zdroje:
https://en.wikipedia.org/wiki/Temple_of_Artemis,_Corfu
https://www.flickr.com/photos/orientalizing/50220087378
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jean-Léon Gérôme a Paestum

  Jean-Léon Gérôme (1824-1904) byl francouzský malíř a sochař, jehož malířské dílo tvoří převážně historické scény a portréty. V roce 1843 s...