středa 28. února 2024

Fan Kuan - Cestovatelé mezi horami a potoky

Fan Kuan - Cestovatelé mezi horami a potoky

Je nejznámější dílo Fan Kuana a dost možná jeho jediné dochované (I zde se však objevují ojedinělé pochybnosti o autenticitě). Považujeme ho za stěžejní dílo čínského umění z přibližně 11. století našeho letopočtu (dynastie Song). Fan Kuan jím položil základ pro rozvoj čínské krajinomalby tak, jak ji dnes na západě známe. Krajina již netvořila pouze pozadí pro děj, ale stala se hlavním motivem.

 

Fan Kuan - Cestovatelé mezi horami a potoky (谿山行旅), tuš a pigment na hedvábí, cca 200cm x 0.75cm, [1]National Palace Museum, Taipei


Na malbě nalézáme typickou kompozici složenou z popředí, středního zamlženého plánu a pozadí.
Popředí je vyvedeno ostrými, dobře definovanými tahy štětce. Rozeklané balvany, různé druhy divokých stromů a křovin, sotva viditelní oslíci naložení nákladem a chrám na útesu jsou zachyceny živě a sebevědomě. 
 
 
 
Střední plán pak vyplňuje mlha pomáhající vyjádřit prostor. Čínská malba nepoužívá lineární ani atmosferickou perspektivu k popisu vzdálenosti. Místo toho si vystačí s technikou překrývání jednotlivých plánů a často mezi ně umísťuje právě mlhu.
Ta nás nakonec vede k tomu nejsilnějšímu prvku na obraze - k pozadí ve formě tajemné strmé hory s vodopádem.
Ta je težká, jakoby hrozila zhroucením a pohlcením všeho, co je pod ní. Celá je nakreslena hranatými, ale zároveň jemnými tahy, často podobnými dešťovým kapkám. V Čínské malbě umělec volí způsob práce se štětcem podle toho, co chce vyjádřit. Například se snaží simulovat geologické charakteristiky konkrétních skal a hor.. Kámen vždy nakreslí jinými tahy než například stromy. Jejich podstata je totiž úplně jiná.
 
 

Obraz v celkovém dojmu vybízí ke kontemplaci síly a majestátnosti přírody.

A já ho mám už 5 let vytisklý na velkem formátu a pověšený nad pracovním stolem.



Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jean-Léon Gérôme a Paestum

  Jean-Léon Gérôme (1824-1904) byl francouzský malíř a sochař, jehož malířské dílo tvoří převážně historické scény a portréty. V roce 1843 s...